четверг, 5 февраля 2015 г.

Цікава бібліотечна інформація

МУЗЕЙ КНИГИ І ДРУКАРСТВА УКРАЇНИ

створений 1972 року, у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО. Знаходиться музей на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у будинку колишньої лаврської друкарні, заснованої архімандритом Єлисеєм Плетенецьким, яка безперервно працювала понад 300 років (початок XVII ст. - 20-і роки XX ст.).
Загальна експозиційна площа музею - 930 кв.м (три зали стаціонарної експозиції і два виставкові - площею близькою 300 кв.м).
Діюча експозиція складається з розділів:
·                                 1. Рукописна книга і стародруки.
·                                 2. Книга і друкарство другої половини XVIII-XIX ст.
·                                 3. Книга і друкарство XX ст.
·                                 4. Книга як предмет матеріальної культури.
У музеї зібрані багаті скарби книжкової культури українського народу (бл. 56 тис. одиниць зберігання). Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів; розповідає про створення писемності у східних слов'ян, про рукописну книгу X-XVI ст., про зародження друкарства в Європі, початок і розвиток кириличного книгодрукування, про видавничу діяльність Івана Федорова та про інших видатних творців української книги XVI-XVIII ст. Експонуються стародруки, автори яких Петро Могила, Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній Болховітінов - відомі церковні і культурно-освітні діячі XVII-XIX ст. Висвітлено визначну роль Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Унівської, Чернігівської друкарень в історії друкарства України, в справі піднесення духовного, культурного і освітнього рівня народу, його національної самосвідомості.
Представлені видання XIX-XX ст. з різних галузей знань: художня, наукова, технічна, учбова, мистецтвознавча, дитяча, періодика, книжкова графіка, документи, книгознавчі матеріали, зразки друкарської, поліграфічної техніки, паперу, шрифтів, а також книги з автографами відомих письменників, учених, видавців, митців, суспільно-політичних і культурних діячів тощо.
Можна ознайомитися із своєрідним художнім оформленням книжок багатьма талановитими митцями минулого і сучасності, оглянути книги, оздоблені карбуванням по золоту, сріблу, в оправах із шкіри, оксамиту, з фініфтевими прикрасами. Показано розвиток історичних форм книги, її архітектоніку. Експонуються видання, відзначені високими нагородами, мініатюрні книжки, видавничі марки, документи і матеріали самвидаву, видання української діаспори в багатьох країнах світу (Австралія, Аргентина, Канада, США та ін.).У музеї демонструються періодичні виставки, відбуваються творчі зустрічі, оглядові і тематичні екскурсії, лекції. Матеріали про життя і діяльність музею систематично публікуються в пресі (газетах, журналах, збірниках), звучать на радіо, висвітлюються по телебаченню. Музей надає відповідні послуги юридичним і приватним особам.
Працює щодня, крім вівторка, з 10.00 до 18 год.
Директор музею - Бочковська Валентина Григорівна.
Адреса музею: м.Київ, 01015, вул. Лаврська, 9, корп. 9.

Телефон музею - /044/280-79-76.








Комментариев нет:

Отправить комментарий