вторник, 23 февраля 2016 г.

День рідної мови

21 лютого ми відзначаємо День рідної мови. Коли народилась мова? Тоді коли народилося людство. Мова - найдорожче, що є у кожного народу. Ми народжуємось і одержуємо разом з життям рідну мову, як і Вітчизну і материнську ласку. Є мови більше й менше розвинені, є мови, що своїм чарівним звучанням здобули світову славу. Та наймиліша і найдорожча для людини її рідна мова. Відберіть у людини мову  і вона здичавіє. Український народ виколисав мову у своєму серці, зігрів теплотою душі і віддав у спадок нам. Сьогодні, ми оспівуємо нашу мову в піснях, читаємо про неї вірші, присвячуємо їй найкращі слова.

Чому саме 21 лютого ми вшановуємо День рідної мови? Сьогодні, у сучасному світі, працює міжнародна організація ЮНЕСКО. Створена вона у 1946 році 20-ма державами, які підписали її статут. Мета діяльності ЮНЕСКО сприяти справі миру та міжнародної безпеки у сфері науки, освіти і культури. Україна стала членом ЮНЕСКО у 1954 році. На пропозицію держав - членів ЮНЕСКО Генеральна конференція організації ЮНЕСКО у листопаді 1999 року проголосила Міжнародний День рідної мови, що вперше відзначався 21 лютого 2000 року на церемонії  у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Отже, тепер кожного року всі країни члени ЮНЕСКО відзначають День рідної мови 21 лютого.

Заснування Дня рідної мови сьогодні має велике значення, оскільки, за оцінками фахівців, з існуючих нині у світі 7000 мов, дуже багато перебуває під загрозою зникнення найближчими десятиліттями. Ми, українці, просто зобов'язані берегти і розвивати свою мову. Бо наша мова - то неоціненне духовне багатство, в якому народ живе, передає з покоління в покоління свою мудрість і славу, культуру і традиції.

Закликаю вас берегти українську мову, любити її, вивчати мову і пишатися нею.

Н.С. Услиста





Комментариев нет:

Отправить комментарий